Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2012 00:00 - Тайна за крем карамела споделена от...Пламен
Автор: ruslana111 Категория: Рецепти   
Прочетен: 11231 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.07.2014 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Моят приятел imageмного обича крем карамел.Но аз нещо не мога да го улуча...Той ми обяснява,но  едно е да чуеш,друго да видиш и трето направиш...
    И аз затова го помолих да сътворим това чудо на сладкарството.Уж лесно-яйца,мляко,захар...но...не винаги е качественно.И за чревоугодници като Пламен трябва да е перфектно.А и нали хората казват,че любовта на мъжа минава през стомаха...Да знаете/хе,хе открих топлата вода/силният пол обича със стомаха ..най-вече
     И пътешествието из кулинарните прелести започна..
.

image
                                                 
 "Яйцата да са пресни и домашни"
  "Пресните домашни яйца са най-добрият избор, за да стане крем карамелът вкусен. Дали са пресни яйцата може да познаеш по следния начин. Пусни яйце в чаша вода, в която си сипаласол. Ако яйцето потъне, значи е прясно. Ако обаче остане на повърхността, значи е старо. Не използвай такива яйца. "
 
Е тук ще се позамисля,защото къде ще намериш сега такива яйца.На село ,нали?Ех село,село без теб не можем
                                 image
 Моето слънце поклати целомъдрено глава и каза"Древните стар мъдреци са казали -Щом искаш,значи можеш".
    И с тих загадъчен глас каза:


"Дали са качествени може да познаеш по цвета на жълтъка. Колкото по-наситен е той, толкова по-хубаво е яйцето. С хубави и пресни яйца разбитата млечна смес е с бледожълт цвят и ухае вкусно. Когато кремът се изпече, става златист отвън и млечно-жълт отвътре."
    Като жената ..." и ми намигна.
image
Тук аз се поизчервих/кой загуби срама си,че аз го намерих/.Много умно го запитах-ами температурата влияе ли?
    А педагога в него се обади и с поучителен тон сподели:


"Задължително оставяй яйцата да постоят няколко минути, след като ги извадиш от хладилника, за да станат със стайна температура. Може да ги подържиш и близо до печката. Така се разбиват по-добре."
     
Направих се на много знаеща/ех,къде този късмет/и реших да му напомня ,че има и друга важна съставка:Мляко
      Пламен повдигна вежди и с поглед ми подсказа ,че знае ...
                                        "Млякото да е горещо " image "Ако добавиш към разбитите яйца студено прясно мляко, кремът ще стане на шупли. Някои хора го харесват именно с такава консистенция – ефирен и не толкова плътен.Ама аз не го обичам такъв не подмина да каже. Ако обаче искаш крем карамел, галещ езика с мекотата си, добавете горещо мляко. Противно на повечето очаквания, яйцата няма да се пресекат. "
   
 И като много добър физик и химик уточни,че добавянето на предварително загрято прясно мляко в крема е гаранция за плътна и равна консистенция без дупки.     Тук почти се предадох ,защото че от мъжете по-добри кулинари няма .И  го оставих да ме запленява със своите си знания,подкрепени научно...image
                          "Друга важна съставка е:Водата"
                              Водата - на стайна температура   Крем карамелът се запича на водна баня. Просто подреди купичките в тава и долейвода, която да стига до средата им или малко по-надолу. Водата не трябва да е гореща, в противен случай яцата може да се пресекат и кремът да стане нехомогенен. Най-добре сипи вода, която е на стайна температура, за да се подгрява във фурната равномерно с всички останали продукти."
                     
Като малко дете попитах...И после какво?
  Той ме гушна,целуна и каза с много нежен глас...
"Обръщаш го в чинийки,украсяваш .И започваш да усещаш как минава през устата,гърлото и бавно,бавно се наслаждаваш..Яде се бавно,за да му усетиш  вкуса..Както любовта..."
                 Крем карамела стана разкошен...Ядохме три дни и три нощи и нищо не остана...Искате ли и вие да опитате нашето кулинарно произведение.Ето и рецептата..
                              Необходими продукти:image
  • 1 литър прясно мляко  • 4 чаени чаши кафява захар  • 6 яйца  • 2-3 пакетчета ванилия  • захар за карамелизиране
                            Начин на приготвяне:
Млякото и захарта се разбиват до пълното разтваряне на захарта. За ускоряване на този процес, сместа може да се затопли леко на котлона, но трябва да се внимава да не заври.image
Яйцата се разбиват отделно  с миксер и към тях на тънка струйка се добавя леко охладената млечна смес. Слагат се ванилиите и всичко се разбърква добре. Във всяка от купичките, приготвени за крема, се сипва по 1 лъжица захар. Купичката се загрява на котлона до карамелизирането на захарта (до златисто-кафяво).
image
Така подготвените купички се подреждат в тавичка. Млечно-яйчната смес се разпределя в купичките, а в тавичката се налива вода. Крем карамелът се слага във фурната, загрята на 140 градуса, и се пече на водна баня за около един час. Охлажда се и преди консумация се обръща в чинийка. 
image
                                       Приятен апетит от нас с  Пламен

                        image

  сподели ме






Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 799847
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930