Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2012 15:43 - Рождество Богородично
Автор: ruslana111 Категория: Новини   
Прочетен: 2006 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.11.2022 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                               image На 8 септември Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица – един от трите Богородични празници.
  image
Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празници у нас. В народните традиции този празник се нарича Малка Богородица. Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и като покровителка на родилките и децата.
Денят на нейното раждане – празникът Малка Богородица, е особено тачен от жените в България, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им. В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита или малка, намазана с мед, наречена Богородичен хляб.
image
Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. Стопанката на дома не трябва да извършва друга домашна работа на този ден за да са здрави децата. Малка Богородица е празник, на който се провеждат ежегодни събори из селищата на България. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник.

             
 ТРОПАР НА РОЖДЕСТВО  БОГОРОДИЧНО      
  
"Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дарува нам живот вечен."
Молитва към Богородица
ДНЕС НА ТВОЕТО РОЖЕСТВО МАЙКО БОЖИЯ КЪМ ТЕБ СЕ ОБРЪЩАМЕ И БЛАГОСЛАВЯМЕ
НА ВЛАДИЧИЦАТА,ПРЕЧИСТАТА ДЕВА МАРИЯ СЕ УПОВАВАМ,ЗАРАДИ НЕЙНАТА ЩЕДРОСТ И МИЛОСТ:ОЧИТЕ И ГЛЕДАТ КЪМ БЕДНИТЕ И РЪЦЕТЕ И СА ПРОТЕГНАТИ
КЪМ СИРАЦИТЕ И ВДОВИЦИТЕ;ПОТЪРСЕТЕ Я И ЩЕ ВИ ПРОСЛАВИ ПРЕД ЛИЦЕТО НА БОГА; ЗАСТЪПНИЧЕСТВОТО И ПРЕД НЕГОВИЯ ПРЕСТОЛ ЩЕ ЗАЛИЧИ МНОГОТО НИ ГРЕХОВЕ,ТЯ НИ НОСИ ВИНАГИ МИЛОСТ И НЕ
 
  БЕСНО УТЕШЕНИЕ!О,ПРИСНОДЕВО МАРИЙО,ПРЕБЛАГОСЛОВЕНА ПРОТЕГНИ НИ СИЛНАТА
СИ ДЕСНИЦА,С БЛАГОГОВЕНИЕ ДА Я ЦЕЛУВАМЕ И НЕ ОТВРЪЩАЙ ЛИЦЕТО СИ ОТ НАС!И ПОНЕЖЕ ЗНАЕМ,ЧЕ ИМАШ НЕПОБЕДИМА СИЛА,ОТ ВСЯКАКВИ БЕДИ НИ ОСВОБОДИ,ЗА ДА ТИ ПЕЕМ И БЛАГОСЛАВЯМЕ ВО ВЕКИ!БЛАЖЕН Е ОНЯ ЧОВЕК, КОЙТО ОБИЧА ТВОЕТО ИМЕ, МАЙКО МАРИЯ!БЛАГОСЛОВЕНА СИ ТИ МЕЖДУ ЖЕНИТЕ ЗАРАДИ СМИРЕНИЕТО И ВЯРАТА НА СЪРЦЕТО СИ; ЗАЩОТО НАДМИНАВАШ С КРАСОТАТА СИ ВСИЧКИ ЖЕНИ, ПРЕВЪЗХОЖДАШ АНГЕЛИТЕ И АРХАНГЕЛИТЕ СЪС СВЕТОСТТА СИ, ЗА МИЛОСТТА И ЩЕДРОСТТА ТИ РАЗГЛАСЯТ НАВРЕД ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ; БОГ Е БЛАГОСЛОВИЛ
ДЕЛАТА НА РЪЦЕТЕ ТИ,МОЛИМ ТЕ МАЙКО БОЖИЯ БЛАГОСЛАВЯЙ И НАС!ОТ СЪРЦЕ И ДУША ТИ СЕ МОЛИМ НЕ НИ ОСТАВЯЙ ДО СЕТНИЯ НИ ЧАС!
АМИН!
 

Честит Празник Мили хора!

ваша:Русланаimage






Тагове:   бургас,   Бог,   Ахил,   Троян,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 794680
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031