Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2012 23:40 - Забележителната Странджа..... 3част/"Каменната гъба"/
Автор: ruslana111 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5665 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2012 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тракийско светилище Камъка

            или още 

    Каменска бърчина

  Кои ще     бъдат  100-те природни феномена на България ?"В продължение на няколко месеца общините издириха и ни изпратиха невероятни предложения на забележителности, които природата е сътворила на тяхна територия. Някои от тях са известни на туристите, други са малко популярни, а има и такива, които все още не са докоснати от грубата намеса на цивилизацията и крият девствена красота. В кампанията по издирването на най-интересните чудеса на природата в България се включиха и запалени туристи, които допълниха списъка с вълнуващи обекти за туризъм. Сред предложенията са зашеметяващи водопади, уникални скални образования, мистериозни пещери, кристални езера, защитени територии, природни паркове, резервати....Удивителни природни творения, които предизвикват нескрито възхищение и желание да бъдат опознати".Предложенията ще предизвикат интереса на туристите и любителите на българската природа, които ще открият още много прекрасни местенца сред нея, на които да посветят част от свободното си време и да почерпят от неизчерпаемата й енергия. Очаква ги едно невероятно и незабравимо пътешествие сред дивната и магнетична природа на България. 
                     вестник"Ехо"
 Едно предложенията е  и феномена  на Странджа планина Каменна бърчина или Каменната гъба.

                image


 

Тракийското светилище Камъка се намира на 10 км от 
Малко Търново в посока Царево, в местността Каменска бърчина. Представлява комплекс от интересни скални образувания на редки за Странджа конгломератни скали, използван в древността от траките за светилище.

Тук, върху самата скала, на много светло и високо място са издълбани т. нар. “соларни кръгове”. Те се свързват със слънчевия култ и бог Аполон. Именно по тази причина, светилища от този тип се разполагат на открити, целодневно огрявани от слънцето места. image Археоастрономическите изследвания доказват, че 2500 г. пр. Хр. на това място е наблюдаван изгревът на Бога Слънце в деня на лятното слънцестоене и са извършвани ритуали, важни за орфическата религиозно-философска система на древните траки.image

Освен с кръговете, мястото впечатлява с откриващата се гледка и причудливите форми на околните скали. Една от тях има форма на гъба, затова е наречена “Каменна гъба”. В основата й има тесен процеп, “провирало”, за който се вярва, че успешно промушилият се през него човек ще бъде здрав през цялата година.
     А не е ли това Феномен.Аз го избрах...а Вие?
 

                             
  ваша:Руслана Попсавова
                израстнала в Странджа,дъщеря на Сава                                Попсавов/""Ясен месец веч изгрява"/
                               image





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. toninabog - Поздрави!
04.05.2012 14:17
Хареса ми постинга ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 799347
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930