Продукти: 1 цяло агне, 5 гр. черен пипер – млян, 150 мл. олио, 2 връзки пресен кромид лук, 250 гр. киселец, 150 гр. ориз, 1/4 връзка пресен магданоз, 3 ч.л. мащерка, 30 гр. масло, 4 ч.л. червен пипер, 1 връзка чесън – пресен, 4 ч.л. сол
Приготвяне: Измийте агнето много добре и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен. Оставете го да престои 2-3 часа и пригответе пълнежа.
В леко подсолена вода сварете черния дроб, сърцето и момците. Нарежете ги на дребни парченца.
В тенджера с 1 кафеена чашка олио запържете нарязаните наситно пресен лук и киселец. След това сложете ориза изчистен, измит и подсушен. Запържете и прибавете полусварените дреболии. Добавете на вкус сол и смлян черен пипер.
Налейте 2 чаени чаши от водата, в която сте варили дреболиите, и под похлупак варете, докато оризът поеме течността.
Свалете тенджерата от огъня и сложете нарязаните наситно магданоз, пресен джоджен и мащерка.
Напълнете агнето с така приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте с разтопеното краве масло (или олио) и го сложете в голяма тава върху кръстосани обелени пръчки. Печете в умерена фурна, като през десетина минути го обливайте с мазнина от тавата.
Посолете на вкус и нарежете агнето на порции.
За гарнитура освен пълнежа, поднесете салата от пресни зеленчуци. Отстрани сложете по 2-3 стръка пресен чесън и купичка с шарена сол.
Агне на чевермеПродукти: 1 бр. агне, 1 връзка пресен магданоз, 200 мл. олио
Приготвяне: Сложете магданоза в корема на добре почистеното агне и го зашийте. Издялкайте дълъг шиш (от глог или дрян) и нанижете агнето на него. Поставете го на два здраво забити в земята чатала.
Агнето трябва да виси на две педи от жаравата.
Започнете бавно да въртите чевермето. Ако по някое време жаравата пламне, веднага я изгасете като напръскате с вода. Необходими са около 2-3 часа, така че си правете сметката. Ще познаете дали се е опекло, като прободете бутчето с остър нож. Ако от него потече бял сок - може да нападате.
Агне на фурнаПродукти: 1 бр. агне, 400 гр. масло
Приготвяне: Изчистете и измийте агнето. Извадете вътрешностите му, като оставите само бъбреците. Поставете го в тава заедно с допълнителнo кости (за повече вкус). Залейте го с разтопеното масло и го сложете да се пече в по-силна фурна.
Когато агнето хване отгоре коричка, посолете го и добавете малко топла вода. От време на време го поливайте със соса от тавата. Ако е необходимо, долейте още вода, но не върху месото, а отстрани.
Поднесете агнешкото с топла гарнитура и в собс2. Сава Попсавов-певеца на Странджа
3. Блог Руслана Савова
4. Балабанско
5. Балканец
6. Бели Осъм
7. Белиш
8. Борима
9. Врабево
10. Голяма Желязна
11. Горно Трапе
12. Гумощник
13. Дебнево
14. Добродан
15. Дълбок Дол
16. Калейца
17. Ломец
18. Орешак
19. Патрешко
20. Старо село
21. Терзийско
22. Черни Осъм
23. Чифлик
24. За Троян
25. Български фестивал на сливата
26. Областта нюз
27. Плевен нюз
28. Инвитро.com
29. Цвете.eu
30. Избори.eu