Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2012 07:22 - Числата на вашето здраве
Автор: ruslana111 Категория: Новини   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
1



    Не оставяйте здравето на сърцето си в ръцете на съдбата. Научете кои са индикаторите на сърдечните заболявания и кои са начините да поддържате сърцето си здраво и във форма. Започнете с компилацията от седем щастливи числа на д-р Оз, която ще ви помогне да ударите джакпота – най-силното сърце.
Представете си, че вашето сърце е сложна машина, която се нуждае от редовна поддръжка, за да работи правилно. Вижте кои са седемте щастливи числа, зад които се крият тайните на доброто сърдечно здраве.

Номер 1:  Сърдечната честота в покой е под 90

Можете да определите сърдечната си честота в покой, като измерите пулса си за една минута. Това число е нещо като барометър за състоянието на вашето тяло. По-бавният пулс подсказва, че вашето сърце е силно и продуктивно. И обратното – ако имате по-бърз пулс, това означава, че сърцето ви трябва да работи доста по-усилено, за да функционира правилно. Проучвания показват, че жените, които имат пулс над 90 и под 60 в спокойно състояние, са предразположени  към получаване на инфаркт. Шансът това да се случи е около три пъти по-голям, отколкото при наличие на нормален сърдечен ритъм.

За щастие има някои неща, които можете да направите, за да стабилизирате сърдечната си честота. Една от главните причини за ускоряването на пулса се причинява от възпаления – така сърцето се бори с тях. Вместо да го оставяте да върши цялата работа, добавете омега 3 мастни киселини към менюто си. Освен, че понижават нивото на холестерола, тези вещества имат и противовъзпалителни свойства.

Освен на възпаление, бързият ритъм, може да се дължи и на някаква възбуда. В такъв случай е добре да ограничите стресовите ситуации до минимум.

Сърдечният ритъм е показател за вашето ниво на издръжливост. Трябва да упражнявате мускулите на сърцето, за да го поддържате във форма. По време на кардио тренировките се старайте да достигате 80% от максималния си пулс. Можете да го изчислите като извадите възрастта си от 220. Например, ако сте на 30 години, максимумът ще бъде  190(.8) = 152. Добре е да достигате този лимит около три пъти седмично, за да укрепите здравето на сърцето си.

Номер 2: Не повече от 1,5 грама натрий дневно

Не трябва да консумирате повече от една чаена лъжичка сол на ден, особено ако сте над 50-годишни. Американците поглъщат два пъти повече от позволеното, а това е много грешна тактика. Натрият е вреден за сърцето, дробовете и кръвоносните съдове. Освен това повишава кръвното налягане, пулсът се ускорява, а рискът от сърдечни заболявания расте.

Номер 3: Максимум  100 калории  добавена захар на ден

Високото количество захар води до затлъстяване, сърдечни болести и дори може да причини удар. Може и да нямате проблем с теглото, но трябва да знаете, че сладкото влияе на холестерола и повишава кръвното налягане. Това води до липса на гъвкавост на аортата и добавя излишно напрежение на сърцето. Бъдете внимателни, защото никога не може да сте напълно сигурни колко точно захар приемате с готовите продукти, които консумирате. Четете внимателно съдържанието и съблюдавайте за елементи като кондензиран сок от тръстика, високо фруктозен сок от царевица и сироп от кафяв ориз. Винаги следете за количеството на захар, което съдържат продуктите!

Номер 4: 25 грама фибри всеки ден

Редица проучвания сочат, че колкото по-богато на фибри е вашето меню, толкова по-малък е шансът да получите сърдечен удар. Фибрите са като малки магнитчета в червата – те отблъскват и изхвърлят холестерола през отделителната система, като елиминират зловредните му качества още преди да са попаднали в кръвоносната система. Фибрите изхвърлят холестерола в тоалетната, а не в артериите ви!

За да добавите повече фибри в менюто си, яжте повече свежи плодове и зеленчуци и купувайте 100% пълнозърнест хляб и паста.

Номер 5: Само 1 питие на ден

Алкохолът в умерени количества може да има много благоприятно въздействие върху сърцето. Червеното вино се прави от тъмно грозде, което има полифенолни антиоксиданти в люспите си, които защитават лигавицата на кръвоносните съдове на сърцето. Бирата е с високо съдържание на витамин В6, който би могъл да предотврати появата на вреден химикал, хомоцистеин, който причинява сърдечни заболявания.

Номер 6: 0 транс-мазнини

Такъв вид мазнини откриваме в готовите печени продукти като торти, бисквити и крекери, наравно с пържените храни от рода на поничките и пържените картофки. Картофките издържат дълго време на стайна температура, без да се развалят. Първоначалното им предназначение е било за изработката на восъчни свещи. Без коментар…

Транс-мазнините буквално опустошават вашето тяло. Понижава се т.нар. добър холестерол, а лошият се увеличава. Те предизвикват натрупване на плака в артериите, увреждат артериалните клетки, и влошават възпаленията.

Страшното е, че е напълно възможно да не знаете, че поглъщате такива мазнини. В щатите, големите хранителни компании, не са длъжни да изписват в съдържанието на продукта наличието на транс-мазнини, стига те да не надвишават 0,5 грама. Внимавайте за вредители като маргарин, сладкиши, пуканки от микровълновата, фъстъчено масло и сметана за кафе.

Номер 7: Максималната стойност на хемоглобина

Тестът за нивото на хемоглобин измерва нивото на кръвната ви захар за последните два-три месеца. Хемоглобинът е протеин, който се съдържа в червените кръвни телца. Техният живот във вашия оргнизъм е около три месеца, което го прави по-добър индикатор, отколкото е тестът за кръвна захар, който измерва само количеството прието  за деня.

Ако тестът ви показва 6 или повече процента, това означава, че може да имате инсулинова резистентност – състояние, при което тялото не може да използва правилно инсулина, хормонът, който панкреаса възпроизвежда, за да трансформира глюкозата в енергия. Тази резистентност е един от предшествениците на диабет от втори тип. Въпреки, че не съществуват забележими симптоми на инсулиновата резистентност, се счита за знак натрупването на тлъстини в коремната област, позната под името оментум. Исторически погледнато, оментумът съхранявал калории, за да може във времена на глад черният дроб да има лесен достъп до калориите. При наличие на голям и дебел оментум, нахлуват химикали в черния ви дроб, които могат да бъдат много опасни за сърцето.

Намалете кръвната захар, като добавите лимонов сок в храната си. Така тялото ви ще обработва по-добре добавената захар. Можете да опитате и с половин лъжичка канела, която да прибавяте към яденето. Канелата повишава чувствителността на тялото към инсулина, а и е чудесна подправка за някои екзотични ястия.

Освен това е добре да приемате около 200 микромилиграма хром на ден, който ще намали инсулиновата резистентност.
 
 

 



Тагове:   здраве,   числа,   хранене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 794664
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031