Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 16:51 - Днес е деня на Тракия
Автор: ruslana111 Категория: Новини   
Прочетен: 2833 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.03.2012 16:52



Тракия (на гръцки: Θράκη, Траки, турски: Trakya, Тракя, латински: Thracia, Трация) е историко-географска област в Югоизточна Европа, която днес обхваща Южна България, Североизточна Гърция и европейската част от Турция. Българската част на Тракия е известна като Северна Тракия, настоящата турска като Одринска или Източна Тракия, а настоящата гръцка като Беломорска или Западна Тракия. Жители на областта в Античността са траките от които тя носи името си, а днешните ѝ обитатели - българи, турци и гърци, по името на географския район в който живеят понякога са наричани и тракийци.
Границата на Тракия започва от Черно море при нос Емине и върви на запад по билото на Стара планина до връх Остра, оттам тръгва на юг и по билото на Гълъбец, Ихтиманска Средна гора и Шумнатица стига до връх Мусала в Рила. От Мусала върви на изток до Равни чал, оттам отново тръгва на юг и върви по Родопското било разделящо Чепинската от Разложката котловина, върви по Доспатската планина и през връх Виденица стига българо-гръцката граница при Каинчал, която следва на изток до връх Циганско градище (на гръцки Гифтокастро, на турски Ченгене хисар). Оттам слиза на юг към Места (на гръцки Нестос), която следва до Егейско море или следва границата на Ном Ксанти с номите Драма и Кавала. От устието на Места границата на Тракия следва северното крайбрежие на Егейско море на изток, Дарданелите, Мраморно море, Босфора и Черно море до нос Емине.
imageНа този ден отдаваме заслужена почит на тракийските българи и тяхната роля за съхраняването на едно от най-богатите исторически и културни наследства в Европа. Датата 26 март е свързана и с освобождението на Тракия през 1913 г. С постановление № 62 от 2006 г. този ден е признат официално от българското правителство като Ден на Тракия. Началото на тракийското движение в България е поставено с учредяването на първото Тракийско Дружество от Капитан Петко Войвода на 3 март 1897 г.

От 20-те години на миналия век признателните тракийски българи и българската общественост, заедно с Българската армия и Българската православна църква отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като ден на Тракия.

На 26 март 1913 г. е превзета Одринската крепост - завършва една от най-блестящите операции на Българската армия през Балканската война (1912-1913), донесла свободата на тракийските българи.

Турция капитулира и подписва Лондонския мирен договор, съгласно който българските тракийски земи в Одринско и Беломорието се освобождават и присъединяват към Отечество България.

Това е един от дните в българския културно -исторически календар, отбелязан за Помен и Памет! Помен и преклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета! Памет и почит към хилядите българи -тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България, но запазили своята родова памет! Повече от 220 Тракийски дружества в България и до днес съхраняват за потомците си спомена за този ден.

Години, години минават, но в сърцата на тракийци мъката, трагедията от миналото , загубата на родните места не заглъхват.

Нищо не ще заличи спомена за кърваво потеклите води на Арда от изкланите и здавени жени, деца, старци, от техните вопли, които сякаш нощем в тишината край Маджарово и Арда се носят и заглъхват в безкрая.

  

image











Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 797806
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930