Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2012 23:35 - Размисли за човека
Автор: ruslana111 Категория: Други   
Прочетен: 3948 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2012 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

                               

 

        Какъв е човекът?

 

 

 

 

 

 Какво всъщност е човекът? Социално създание, което благодарения на еволюционното развитие на висшата нервна система, той се определя като едно от най-висшите създания сред останалите животни (безгръбначни, гръбначни)image

       Вярно е, че човек трябва да бъде само човек. Но също така е вярно, че днес много хора забравят това. В забързаното си ежедневие те не забелязват красивите неща в живота, забравят какво е доброта и любов, и по този начин унищожават човешкото в себе си.image

  

 

                   image

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

     Хора, хора, толкова много, нали. Пръснати по всички краища на планетата. Различни характери, различни емоции, различно поведение, различни цели, които да запълнят смисъла на живота си. Всички тези различия определят всеки човек като самостоятелна единица сред определеното общество. Но въпреки това, че сме пръснати из целия свят, че говорим на различни езици, това не ни пречи да живеем като единно семейство, като приемем, че Земята е нашия дом, който има безброй стаи.  

         image


 

 Животът на обикновените хора е еднообразен. Те стават рано, отиват на работа и се прибират късно уморени. Това се повтаря всеки ден отново и отново. Постепенно те започват да вършат всичко автоматично, вече не забелязват красивите неща около тях и не се радват на живота. Така те се превръщат в роботи. Не изпитват никакви чувства, неспособни са да обичат, и тях никой не ги обича. Те са унищожили човека в себе си, а той много трудно може да се върне.

    image
    Има и друг вид хора – тези, които се събуждат, примерно в десет часа, и лежат по цял ден, без да се помръднат. Те живеят само, за да ядат и спят. Те просто си съществуват. За тях животът няма смисъл и цел, и те не изпитват радост от него. Такива хора не изпитват нищо и не мислят за нищо. За тях всичко е твърде сложно и единственото, което има значение е оцеляването. По този начин те се връщат към първичните си инстинкти. Пробуждат животинското в себе си, но изгубват човешкото.

     image
     Истинските, добрите хора се срещат по – рядко, но никога няма да изчезнат. Понякога те приличат на останалите и сякаш се сливат с тях, но когато се вгледаш по - внимателно, забелязваш тяхната усмивка, блясъка в очите им, и разбираш, че са по – различни. Те са изпълнени с енергия, радват се на живота, и дори нещо съвсем дребно може да ги направи безкрайно щастливи. Истинските хора са изпълнени с чувства и никога не остават безразлични Те раздават своята обич на околните и затова всички ги обичат . Те винаги мислят за другите, а не само за себе си и са готови да помогнат на всеки. Те просто са хора и остават такива да края на живота си.

         imageimage

Кои са отличителните черти на идеалния човек? Да се опитам да опиша отличителните черти на добрия човек, не както го описват поетите, художниците, но както аз го схващам. Ако трябва да кажа за качествата на добрата свещ, веднага ще направя това. Обаче за добрия човек ми е по-трудно да кажа. Доброкачествена свещ е тази, която гори без пушек, не се топи бързо, не капе, не се пресеква; пламъкът на свещта трябва да бъде ясен, светъл и чист. Каквито са качествата на добрата свещ, такива са и на добрия човек. Той свети като свещ. За да свети, причината се крие в това, че той обръща внимание на всичко, без да се спира върху дефектите.

  image
 

 

Недостатъците на хората хвърлят сянка върху съзнанието им и ги помрачават. Недостатъци в Природата не съществуват. Те са в мисълта на човека. Ако успее да ги изхвърли от мисълта си, човек става чист и светъл. Следователно, ако искаме да се доближим до образа на добър човек, не трябва да държим в ума и в съзнанието си недостатъците на хората. Колкото по-малко се спираме върху недостатъците на хората, толкова по-близо сме до образа на идеалния човек. Колкото повече товарим съзнанието си, толкова повече се отклоняваме от пътя на добрия човек. 
  image

 

  Във всеки един от нас съществува частица от тези три вида и само от нас зависи какви ще изберем да бъдем. А може би човек няма избор, защото нима човек, който сам е унищожил човешкото в себе си може да бъде наречен човек?
                        
 ваша :

 Руслана Попсавова

                         image

 






Гласувай:
2


Вълнообразно


1. vahisht - !!!
01.12.2012 00:25
Човекът, това е само една малка брънка от всемира наречен живот. Какво е човекът- според мен това е вид същество, което с присъствието си кара себеподобните да се чувстват човеци.
Както символично сте се изразили, да запали пламъка и на свещите около себе си.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 794610
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031