Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 06:48 - Защо да пазим в тайна личните си намерения
Автор: ruslana111 Категория: Други   
Прочетен: 750 Коментари: 1 Гласове:
4



 

Според една теория, когато споделим с приятели целите, които сме си поставили за близкото бъдеще, било то намерението ни да се запишем на тае-бо или най-накрая да откажем цигарите, това щяло да повиши нашата мотивация и хъс и непременно да ни накара да спазим даденото „обещание". Един вид, ако споделим плановете си, ще бъдем по-ангажирани с тях. Счита се, че ако ги обявим публично, а после не ги изпълним ще се почувстваме слабохарактерни, непоследователни и това ще накърни самочувствието ни.

 

Но дали тази теория е вярна?

 

За съжаление, някой път собственият ни разум има лошия навик да саботира усилията ни. От три, нови експеримента посветени на връзката между поставените цели и тяхното споделяне с друг, става ясно, че когато разкрием плановете си ние, без да осъзнаваме, започваме да действаме срещу тяхното реализиране.

     
 

 

На участниците в проучването били поставени различни задачи. Едната част от тях трябвало да ги споделят с друг, а другата част да се заеме с изпълнението им дискретно. Оказало се, че хората, които споделили целите си, вместо да увеличат успеха си в изпълнението им, го намалили значително.

 

Какво се случва, всъщност?

 

Едно от обясненията е, че като споделим с друг нашите цели ние едва ли не имаме илюзията, че сме поставили първата крачка в постигането им, което изобщо не е вярно. Истината е, че в момента, в който ги издадем ние неусетно започваме да губим мотивацията си.

 

Друго обяснение, е че като разкрием мечтите си те започват да ни изглеждат по-реални и без да искаме започваме да намаляваме усилията си в преследването им.

 

 

 

 

Какъвто и да е отговорът, съветваме ви следващия път, когато решите да се посветите на дадена идея - запазете я само за себе си!





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Има задачи прости, сложни и изключителни.
19.10.2018 15:01
И в трите случая, споделянето е НЕОБХОДИМО само ако ти е необходимо СЪДЕЙСТВИЕ. А сериозният човек не дрънка неща, които не са необходими, особено за трудни задачи, защото со РИСКОВИ. И СЕРИОЗНИЯТ ЧОВЕК по-вероятно постига целите си. Т.е. връзката на споделянето с успеха не е пряка - и двете зависят от ДЕЛОВАТА НАСТРОЙКА, от сериозността на личността. ПОЧТИ ВСИЧКИ подобни СТАТИСТИЧЕСКИ изследвания установяват "КОРЕЛАЦИЯ", но не и причинно-следствената връзка, за която претендират.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 799674
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930