Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 17:27 - 7-те Хуна принципа на щастие
Автор: ruslana111 Категория: Други   
Прочетен: 1781 Коментари: 0 Гласове:
1



 
7-те Хуна-принципа image image
imageКакво е „Хуна”?
”ХУНА” означава буквално ”тайна” и произлиза от островите в южния пасифик. За полинезийската житейска философия тя се отнася към думите любов (АЛОХА) и сила (МАНА). ”Светът е такъв, какъвто го виждаш.” и ”Няма граници” - са двете главни теми в тази стара петхилядолетна философия.
Следните седем универсални принципа бихте могли да  използвате като ефективна подкрепа за изпълнение на вашите стремежи и желания, а също и за да водите по-добър здравословен начин на живот.
1. ИКЕ (IKE): ”Светът е такъв, за какъвто ти го приемаш.”
Това изречение описва един много прост начин значението на нашите нагласи, нашите мисли, нашите вътрешни изображения. Когато осъзнаете значението на тези състояния ще можете да направите съществена крачка напред към по-щастлив и освободен живот.
Прехвърлена тази мисъл към работното ежедневие би могла да означава, че: ако повечето ръководители и служители вярват, че изворът на тяхната лична продуктивност не е много голяма, че клиентите им и без това ще се преориентират към конкурентите и че развитието на фирмата не е перспективно, то този начин на мислене води до катастрофални последици.
Каква представа имате за себе си, за колегите си, за фирмата в която работите и дори за личния ви партньор? Каквато представа имате, такава и възпроизвеждате в действителност.
2. КАЛА (KALA): ”Няма граници.”
Преди 100 години науката беше твърдо убедена, че летенето със самолет е невъзможно, защото металът е тежък и не може да се издигне във въздуха. Преди 50 години човечеството не беше убедено, че ще можем да полетим към открития космос към други планети. Днес астронавтите летят до луната и това се приема като нещо съвсем нормално.  Всички тези ограничения бяха преодолени, само защото имаше такива хора, които се осмелиха да предприемат стъпки и да направят невъзможното – възможно.
Какво би се случило, ако откриете лечение на неизлечима болест, ако срещнете подходящия за вас партньор – такъв, какъвто сте го видяли в мечтите си, ако откриете най-добрата и мечтана от вас работа - с приятна работна атмосфера и дружелюбни колеги, а всъщност те и шефът ви са си съвсем същите?
3. МАКИА (MAKIA): ”Енергията следва вниманието.”
Това към което сте насочили вниманието си, расте. Насочете вниманието си върху това – дали ещ имате изобилие от всичко, което ви е нужно или ще изпитвате постоянен недостиг от тях, зависи от вашето внимание, което им отделяте – много/малко пари, добри/лоши взаимоотношения, отлично/влошено здраве, увеличени/намалени заявки от страна на клиентите ви и т.н.
Така например един дълг би могъл да изглежда по-голям като планина вместо да е малък като камъче, ако го имате постоянно в мислите си и живеете постоянно обременени с тази грижа. По този начин сте склонни да се чувствате винаги зле. Съвсем различно е, ако насочите вниманието си към това, какво искате да постигнете или на какво искате да повлияете да се развива в  положителна посока.
Създайте за себе си и за вашата фирма атрактивна визия за бъдещето. Едва ли има нещо с по-голямо въздействие от една атрактивна визуализация на бъдещето, което искате да постигнете във всички области на живота ви.
4. МАНАВА (MANAWA): ”Сега е моментът на силата. Има само сега.”
Има една елементарна истина, която често се забравя. Каква полза има от това, да се оплаквате от пропуснатите шансове или от допуснатите грешки спрямо това – да фиксирате вниманието си към вашите бъдещи очаквания? Опитайте в този момент да го направите и изживейте този миг! Важно е да се учите от грешките и  да си поставяте конкретни цели, които да преследвате.
Всички визии и цели имат една съществена цел – да ви вдъхновят, да изживеете мига на визуализирането как постигате целта си. Съществува само сега. Останете само за една минута тихи и вглъбени в себе си, стойте неподвижно. Премахнете доколкото можете всички мисли от съзнанието си и поемете дълбоко въздух. Отпуснете се. Насладете се на този момент.
5. АЛОХА (ALOHA): ”Да обичаш означава да бъдеш щастлив с...”
Ето рецептата за това, как да се почувствате щастливи: обичайте всичко, което имате във вашия живот и всички хора край вас. Вземете решение да бъдете щастлив. Забравете мислите като: ”Бих могъл да бъда щастлив едва когато срещна подходящия за мен парньор в живота.” или ”Ще съм щастлив, когато се разделя с него.”, ”За да съм щастлив, първо трябва да намеря подходящата за мен работа.” или ”Ще съм щастлив едва когато си сменя работата.”
Щастието не се нуждае от условия. Вие имате възможността сега да изберете какво всъщност искате и да решите, че избирате да сте щастлив. Разбира се може да има хора и обстоятелства, които не са ви приятни и от които искате да се дистанцирате. Уверете се, че с това вие не намалявате решимостта си да бъдете щастлив, че това няма да ви попречи да бъдете такъв.
6. МАНА (MANA): ”Всичката сила идва отвътре. Външното й проявление е обучението.”
Поемете отговорност за това, което преживявате или предпочитате да прехвърлите вината за преживяванията си върху някой друг – вашия партньор, работната обстановка, колегите ви? Решението за постъпките ви е във вашите ръце и ако промените мисленето си, ще можете да промените и живота си.
7. ПОНО (PONO): ”Ефективността е мярка за истината.”
Знанието не е достатъчно. ”Един експерт се разпознава по неговите резултати.”, казва Кахунас (магистър-учител по ХУНА). Така ви можетее да осъзнаете как да подредите живота си, как да успеете в работата си, как да вървите по пътя към успеха за ефективно реализиране на вашите желания. 

Използвайте тези принципи, но не бъдете твърде строги със себе си. Защото знаете: любовта  означава да бъдеш щастлив с...
 
 



Тагове:   щастие,   душа,   тайна,   принципи,   хуна,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ruslana111
Категория: Новини
Прочетен: 794639
Постинги: 321
Коментари: 86
Гласове: 345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031